I gruvgangens mørke

I forbindelse med omvisninga i Olavsgruva klokka 17.00 vises i hele juli en enakters teaterforestilling. Forestillingen har tittelen "I gruvgangens mørke - tusen alen under jorden".

  • Tusen alen
    Eirin Sørum

Forestillingen spilles i Bergmannshallen, 50 meter under bakken i Olavsgruva.

Året er 1738.

Status, makt, klasseskille og fasader preget menneskers hverdag like mye, om ikke mer enn i dag. Hva skjedde med stormannssønnen Gamp-Hans når hans arbeidskollega og innflytter Sverre Stiger ble tilbudt en bedre stilling i kobberverket på bekostning av han selv? Hva blir det viktigste, kameratskapen eller egen lykke?

Selv den sterkeste bergmann kan kjenne draget ut av gruvene, vekk fra stein og kulde og mørke, og hva står sterkest i ham da? Og er det egentlig slik at kameratskapet må vike for muligheten til egen velstand og lykke?

Det er Axel Barø Aasen og Viktor Ålråk som har skrevet stykket, og som bekler rollene som "Gamp-Hans" og "Sverre Stiger". Andreas Stoltenberg Granerud er regissør på årets oppsetning. 

Den største drømmen gruvearbeiderne hadde, var å komme seg opp i dagen og se sola igjen.

Medvirkende

«Gamp-Hans»  - Axel Barø Aasen

Axel er 26 år og oppvokst på Røros. Han er direkte arving fra malmfinneren Hans Olsen Aasen, som 13.generasjon. Axel er utdannet med bachelor i skuespillerfaget fra Norsk Skuespillerinstitutt Høyskole (NSKI) i Oslo. Han har fra barndomsalder av stått på scenen, og var bl.a. med på Elden fra 1998-2011 & 15-17. Til høsten blir han å se i rollen som Trym i tv-serien ”Match” på NRK og som Fritjof Meyer Haugland i Harald Zwarts nye storfilm ”Den 12.Mann.” Axel gleder seg enormt til å gyve løs på et helt nytt stykke med Viktor (Ålråk) nede i gruva og synes det er utrolig stas å ha fått med en ressurs som Andreas Stoltenberg Granerud på regi.«Sverre Stiger/Gnell-Sverre»

«Sverre Stiger/Gnell-Sverre» - Viktor Ålråk

Viktor Ålråk er en 28 år gammel norsk skuespiller fra Bærum, Utdannet ved Norsk skuespillerinstitutt høyskole og Romerike Folkehøyskole. Viktor var i årene 1996-2007 barneskuespiller i Bærum Barneteater, samtidig som han var med som programleder i NRK’s sommermorgen i 2000. Viktor har spilt forestillinger på flere av Norges scener, blant dem Det Norske Teater og Chat Noir. Han har vært på visitt med oppsetninger i både Tyskland og England, vært med i spillefilmene Marias menn og Blåfjell 2 og I Tv har han hatt både Nrk, Tvnorge og Tv 2 som arbeidsgivere. I 2014 Startet han sammen med to kolleger selskapet Filmportal som arbeider med produksjon av film opp mot bedrifter og tv. Etter 2 år nede i gruva, ser Viktor veldig fram i mot et tredje. Med et nytt stykke, en fortsatt god kollega og venn i Axel (Barø Aasen) og en ny å spennende regissør i Andreas Stoltenberg Granerud, en person han syns er utrolig kult å ha fått med på laget.

Regissør - Andreas Stoltenberg Granerud

Andreas Stoltenberg Granerud er utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen i Oslo (KHiO) 2010-2015. Han debuterte som skuespiller på Trøndelag Teater i Nøtteknekkeren og har etter det vært å se i bl.a. Hedda Gabler, Doppler (en rolle han ble Hedddanominert for), Hvem er redd for Virgina Woolf og Brødrene Karamasov. Til høsten kan du se han i Henrik Ibsens Villanden på Trøndelag Teater, men før den tid skal han være med inn i berget å ha regi på I Gruvegangens Mørke.

Forestillingen vises i forbindelse med omvisningen som starter i Olavsgruva klokka 17.00. Forestillingen spilles i Bergmannshallen, starter klokka 18.00 og varer i ca. 30 minutter. Om du ikke ønsker å delta på omvisning, møter du opp i museumsbygget på Olavsgruva for felles nedgang senest klokka 17.45. Ta på varme klær og godt fottøy. Forestillingen egner seg ikke for barn under skolealder. 

Man løser egen billett til forestillingen. Billetter kan kjøpes på Rørosmuseet Smelthytta, Olavsgruva, Røros Turistkontor og på teateroppsetningens egne nettside.

Priser: Voksne kr 165, Student / Honnør kr 130, Barn kr 50