Hopp til hovedinnhold

Gullets mørke side

Rørosmuseet viser nå en samtidsaktuell fotoutstilling med bilder tatt av den anerkjente amerikanske fotografen Larry C. Price. Utstillingen har fått tittelen «Gullets mørke side» og setter fokus på barnearbeid i gruveindustrien i dag.

  • Larry C. Price

Rundt om i verden finnes det utallige barn som arbeider i småskala gullgruver. Daglig risikerer de å bli skadet eller å miste livet. Barna påføres varige helseskader på grunn av hardt arbeid og eksponering for lungeskadelige partikler, kvikksølv og andre giftige kjemikalier. I stedet for å gå på skole, arbeider de under livsfarlige forhold og blir lønnet med småpenger.

Barnearbeid er forbudt i de fleste land. Det er vanskelig å håndheve disse lovene i avsidesliggende områder.

Den amerikanske fotografen Larry C. Price dokumenterer barnearbeid og de ødeleggende følgene av dette, med støtte fra Pulitzer-senteret for kriserapportering. Fotografiene i denne utstillingen er tatt på Filippinene, i Burkina Faso og Indonesia.

Utstillingen er utarbeidet av Norsk Bergverksmuseum i 2015.

Larry C. Price  (f. 1954) er en prisbelønt amerikansk fotograf og journalist bosatt i Dayton, Ohio, USA. Price har sin utdanning fra Universitetet i Texas med bachelorgrad i journalistikk, og har tidligere arbeidet som journalist i The Philadelphia Inquirer, The Baltimore Sun, The Fort Worth Star-Telegram og The Denver Post. Han har publisert flere bilder og artikler i anerkjente internasjonale tidsskrift som TIME, Newsweek, National Geographic, U.S. News & World Report, Der Stern og LIFE.

Price har flere ganger mottatt Pulitzer-prisen for sine arbeider og i 2015 fikk han en Emmy-pris for dokumentasjonen av det farlige arbeidet i undervannsgruver på Filippinene.