Folkemusikkonsert: Rallar og gruvslusk

Rallar og gruvslusk - Viser og folkemusikk fra anlegg og gruve

Konsert Rørosmuseet onsdag 20.02.2019 kl. 15.30

Mary Barthelemy, Olav Nyhus, Bent Jacobsen og Eirik Heggstad har i en mannsalder underholdt rørosinger og tilreisende med lokal folkemusikk og viser.

Det var i sin tid den legendariske spellmannen Annar Gjelten som bidro til å revitalisere rallarmusikken i Rørosområdet ved å starte Rallarkvartetten i 1982.  Annar døde i 2003, men den allsidige spellmannen Ole Jørgen Tamnes som har solide røtter i Brekken- og Røros-tradisjonen er en habil etterfølger.

Sammen viderefører denne gjengen folkemusikktradisjonen med viser og dansemusikk fra rallarkulturen og gruvesamfunnet.

Eirik: sang og fele, Mary: fele, fløyte og mandolin, Bent: trøorgel, Olav Nyhus: zither, fele og tralling og Ole Jørgen Tamnes: fele.

Denne gjengen vil også opptre på Kaffestuggu tirsdag kveld i martnan, men da som gruppa Kåppårlaget hvor de har med seg Ole Anders Feragen på bass og Arnfinn Sundt på gitar.

Arrangementet er et samarbeid mellom Rørosmuseet og Folkemusikkarkivet for Røros-området

Om rallaren

Rallaren og rallarkulturen oppstod i Norden som følge av de store jernbaneutbyggingene rundt det forrige århundreskiftet, men hadde sine røtter i de gamle gruvesamfunnene. Rallarene var omreisende anleggsarbeidere som også gjerne også tok arbeid i gruvene, og gruvslusk og rallar er to sider av samme sak. Rallarene utviklet en egen kultur med en stor viseskatt som speiler et hardt, men sosialt liv. Det omflakkende livet gjorde det vanskelig med stabile kjærlighetsforhold, og ulykkelig kjærlighet er et vanlig tema i visene sammen med skildringen av det harde livet på anleggene og i gruvene, men ofte med en humoristisk undertone.

Billetter

Besøkende betaler vanlig inngangsbillett til Smelthytta.

Voksen: 110,-/ Student/Honnør: 90,- / Barn opp til 16 år: gratis