Omvisning i Pressemuseet Fjeld-Ljom

Avishuset Fjeld-Ljom, ved Hyttelva, er landets siste bevarte avishus der det fortsatt trykkes ei avis ved hjelp av gammel teknikk. Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner holder liv i huset, med vedlikehold av maskiner og avistrykking.

Bli med på omvisning i Norges siste bevarte førdigitale avishus

Avisgründeren Olaf O. Berg kjøpte snekkerverkstedet ved elva i 1891 og gjorde det om til avishus, etter at han hadde startet Fjeld-Ljom i 1886. Helt fram til 1975 var det avisproduksjon i huset. De første åra ble all tekst satt for hånd, men i 1920 fikk avisa sin første moderne settemaskin som kunne produsere blylinjer mange ganger raskere enn håndsetterskene (de var kvinner).

Fjeld-Ljom er nå satt i stand slik huset var fram til 1975 da siste avis ble produsert på det gamle utstyret. Ytterligere fire år ble avisa produsert i mer moderne offset før den gikk konkurs i 1979 og all avisproduksjon opphørte i huset. Heldigvis ble maskinene reddet, og takket være iherdig frivillig innsats fra dugnadsmedlemmer over hele landet, kan huset vises fram, komplett med både redaksjon og teknisk avdeling.

Omvisningen er ved styreleder i Venneforeningen, Jan Erik Øvergård, som var den siste journalisten som jobbet i avishuset.

Omvisninger i Pressemuseet Fjeld-Ljom sommeren 2024

4. juli 16:00 Omvisning i Pressemuseet Fjeld-Ljom
5. juli 16:00 Omvisning i Pressemuseet Fjeld-Ljom
1. august 16:00 Omvisning i Pressemuseet Fjeld-Ljom
2. august 18:00 Omvisning i Pressemuseet Fjeld-Ljom

Billetter

Voksen kr. 100,-/ Medl. RMH kr. 50,-/ Barn opp til 16 år gratis.

Billetter kan kjøpes på nett eller ved å ringe 72 40 61 70.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1