Vandring ved smelthytta ved Gløtfossen

Sommervandring med guide Bjarne Granli til "Nye Femund hytte" ved Gløtfossen. Oppmøte ved oppmøte avkjørselen til plassen ved Gløtfossen.

• Vi ser restene av ei brygge ved Gløta smeltehytte i Engerdal
    Malmbrygge ved Gløta smeltehytte i Engerdal Rørosmuseet

Rørosverket erfarte tidlig at vanntilgangen i Butjønnbekken ved Femundshytta var for dårlig, og de la derfor tidlig planer om å flytte drifta til området rundt sydenden av Femunden. Her var det mer stabil vanntilgang, samtidig som man var nærmere de store skogområdene i Trysil og nedover i Sverige. I 1757 fikk de tillatelse til å bygge nye Femund Hytte ved Gløta, og i 1759 sto anlegget klart. Dessverre gjorde protester mot anlegget, fra ulike hold, sitt til at Røros kobberverk la ned virksomheten ved Nye Femund Hytte allerede før den ble satt i gang.

I 1764 ble anlegget revet, og i 1769 ble hytteanlegget solgt på anbud. Ved Gløtfossen finnes en rekke spor etter smelthytta som ble bygd, men aldri kom i drift, og dette er det vi skal se nærmere på i løpet av denne vandringa.

Oppmøte ved avkjørselen til plassen ved Gløtfossen.

Billetter
Voksen kr. 100,-/ Medl. RMH kr. 50,-/ Barn opp til 16 år gratis.
Billetter kan kjøpes på nett eller ved å ringe 72 40 61 70.

Billetter

Voksen kr. 100,-/ Medl. RMH kr. 50,-/ Barn opp til 16 år gratis.

Billetter kan kjøpes på nett eller ved å ringe 72 40 61 70.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1