- 1/1
Den spanske borgerkrigen ble verdenskrigens overtyre, Hitler viste at han ikke lot seg stoppe av grenser og Italia bombet etiopiske landsbyer – og et norsk Røde Kors-lasarett. Det var året da Norge beseiret Tyskland i den eneste fotballkampen Hitler noen gang så, og verdens farligste revolusjonære satt i asyl på Hønefoss. 1936 var også året da hele landet ble delt i synet på om det går an å snakke med de døde, og mye mer.
Dessverre er det mange tegn i tiden som har paralleller til det som skjedde i årene før andre verdenskrig, og Sven Egil vil også gå inn på dette i foredraget.
Sven Egil Omdal er journalist og sakprosaforfatter. Han har hatt redaktørstillinger i Stavanger Aftenblad, ledet Norsk Journalistlag og Pressens Faglige Utvalg, og i 2019 ledet han Norsk Presseforbunds Kildeutvalg. Omdal har skrevet flere bøker, blant annet den brageprisnominerte Borgerlønn – Ideen som endrer spillet og 1936. Året da alt skjedde. Han var den første utenfor Oslo som mottok Riksmålsforbundets Gullpennen.
Foredraget arrangeres av Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner, Røros Museums- og historielag og Rørosmuseet.