Det er i år 50 år siden Sølendet naturreservat ble etablert, og årboka har i den sammenheng en artikkel om Sølendet og utmarksslåtten som har foregått der over mange hundre år. Artikkelen er skrevet av geograf Kristine Fjordheim som blant annet ved hjelp av pollenanalyser har forska farm ny kunnskap om historia til Sølendet. At slåttetradisjonen her strekker seg tilbake til omkring 1030 vil kanskje overraske mange.
En annen bruk av utmarka var utnyttinga av torvmyrene. I Verkenstorva nord for Kvernengan drev Røros Kobberverk storstilt produksjon av brenntorv. Hvorfor og hvordan dette kom i stand skriver Arne Indseth om.
Et mørkt kapittel i vår historie behandles av Håkon Hermanstrand i artikkelen om bortsetting av samiske barn i rørosområdet i perioden 1860 til 1883. Dette var et forsøk som hadde som uttrykt formål å fornorske de samiske barna, og ble gjennomført av Røros fattigstyre med økonomisk støttet fra Storting og regjering.
Det er i 2024 90 år siden Røros opplevde den verste vårflommen på 1900-tallet. Store deler av distriktet ble hardt rammet og i Røros sentrum sørget Hitterelva for store skader. Ingeborg Anna A. Ødegaard ved Rørosmuseet, beskriver flommens herjinger i maidagene 1934.
Sophie Gjesdal Noach, bygningsantikvar ved Rørosmuseet, har skrevet om historia til steinhuset på Nedre Storwartz, som de fleste kjenner som «smia på nedre». Men huset var kanskje ikke bare ei smie? Husets historikk fra 1840-tallet og framover kan følges i denne artikkelen.
I anledning av at Vinterfestspill i Bergstaden markerte sitt 25-årsjubileum i 2024, har mangeårig festspillsjef og styremedlem Aud Selboe skrevet om festspillets oppstart og utvikling.
Gården i Mølmannsdalen ble slutten av 1600-tallet bygd opp til et barokkanlegg med hageterrasser av kobberverkets direktør Henning Irgens. Hageanleggets historie og mulige rekonstruksjon er behandlet i en artikkel av arkitekt Ingeborg Ørbæk.
Mary Barthelemy forteller historia om kølkjører og dikter Ole Svendsen Vangen fra Vingelen, og Truls Gjestland gir oss et lite innblikk i hvordan arbeidslivet på Storwartz kunne arte seg under 2. verdenskrig.
Fjell-Folk/Vaerien Almetjh ble første gang utgitt i 1976, og har vært en fast årlig utgivelse siden den gang. Årets utgave er nummer 48 i serien.
Fjell-Folk kan kjøpes i museumsbutikken på Rørosmuseet Smelthytta og på Norli Amneus Røros.
Tidligere utgaver av Fjell-Folk
Register over Fjell-Folk
Register over artikler, forfattere og publiseringsår.