Hopp til hovedinnhold

Bakgrunnen

MiST Rørosmuseet har et bredt samfunnsoppdrag som verdensarvsenter, museum og forvalter av kulturhistoriske eiendommer. Nå skal formidlingen løftes: med behov for mer plass, nye utstillinger og bedre møteplasser, planlegges et nytt museumsbygg som styrker verdensarvformidlingen og sørger for gode rammer for ansatte og besøkende.

Våre samfunnsoppdrag

MiST Rørosmuseet har tre store oppdrag knyttet til virksomheten vår.

  1. Museumsoppdraget
  2. Verdensarvoppdraget - som er direkte knyttet til museets autorisasjon som verdensarvsenter
  3. MiSTs avtale med Statsbygg vedr. drift, istandsetting og vedlikehold av Statens fredete eiendommer etter Røros Kobberverk. Avtalen skal sikre ivaretakelsen av eiendommens kulturhistoriske verdier i tråd med fredningsformålet og forpliktelsen etter verdensarvkonvensjonen.

 

I tillegg vektlegger vi ansvaret MiST Rørosmuseet har for å formidle samisk kultur og historie.

  • Barn som studerer Bergverksutstillingen i Smelthytta. små figurer i forkant og barn som studerer og peker i bakkant, tydelig interessert
    1/1
    Barn som studerer Bergverksutstillingen i Smelthytta Klipp&Lim

Behovene

Det overordnede målet er å styrke Malmplassen som en samlet formidlingsarena for lokal, nasjonal og internasjonal formidling knyttet til verdensarven, der vi skal formidle hele verdensarvområdet.

En oversikt over de prosjektutløsende

  1. Formidling av hele verdensarvområdet
  2. Basisutstillinga «Vår verdensarv» - et premiss for fortsatt verdensarvsenterstatus
  3. Permanent sørsamisk utstilling
  4. Gode møteplasser – nå nye målgrupper
  5. Aktivitetsbasert formidling
  6. Røros Kobberverks arkiv
    - Norges Dokumentarv (UNESCO)
    - Tilgjengelig arkiv i aktiv bruk
  7. Godkjente arbeidsforhold for ansatte. 

Mer plass til formidling

MiST Rørosmuseet ble i 2017 autorisert som verdensarvsenter. Det ligger som et premiss i autorisasjonssøknaden at verdensarvsenteret har behov for mere formidlingsareal. 

Rørosmuseet bygde museumsbygget Smelthytta i 1988 som et museumsbygg primært for å fortelle bergverkshistorien. I bygget var det 6-7 kontorplasser for ansatte. I ettertid har museet fått ansvar for flere arbeidsområder, både sørsamisk historie, bygningsvern og verdensarv.  MiST Rørosmuseet har i dag 30 helårsansatte samt ca. 25 verter og verter i tillegg. De fleste med engasjement i høysesong. MiST Rørosmuseet har åpent 360 dager i året.

Som museumsbygg i et verdensarvområde og som verdensarvsenter er Malmplassen med Smelthytta og Kurantgården en svært viktig formidlingsarena. MiST Rørosmuseet dekker både lokale, regionale, nasjonale og en internasjonale oppdrag. Museet har et årlig besøk på ca. 70 000-80 000 besøkende. Dagens museumsbygg har blitt for lite til å dekke både det totale formidlingsbehovet, tilhørende funksjoner og bemanning. Samtidig er Smelthytta et symboltungt bygg i Røros, og det er ikke ønskelig å spre formidlingen over flere bygg. 

Høsten 2020 ble det gjennomført en mulighetsstudie, som beskriver muligheter for å bygge på kokshustomta og alternativer til utforming av bygningsmassen. To år seinere, høsten 2022, ble det gjennomført et parallelloppdrag der 3 arkitektkontor fikk i oppdrag å utarbeide mulige løsninger for nybygg og ombygging av Smelthytta inkludert løsninger for infrastruktur i Malmplassområdet. I etterkant har MiST – Rørosmuseet, tatt stilling til hvordan prosjektet skal utvikles videre.

Arkitektkontorene PIR2 og Helen&Hard er innhentet som arkitekt for videre prosjektering og rådgiver for detaljregulering med KU.

Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2