Blodmat har en lang historie i både det norske og det samiske kjøkken. I tider hvor kjøtt var en begrenset ressurs, ble blod brukt som en viktig kilde til jern og protein. Ved å tilsette blod i brøddeigen, økte næringsverdien betydelig. Blodbrød ble også tørket for å forlenge holdbarheten, noe som var praktisk for samene med deres nomadiske livsstil.
Den samiske oppskriften på blodbrød skiller seg fra de norske oppskriftene ved at den ikke spesifiserer mengdeforholdene mellom ingrediensene. Dette var derimot ikke uvanlig i gamle oppskrifter, da matlaging var kunnskap som ofte ble overlevert muntlig og tilpasset etter hva som var tilgjengelig av råvarer. Samene brukte blod og kjøttkraft fra rein, i motsetning fra småfe, storfe og svin som var mer vanlig i det norske kjøkkenet. Og de stekte brødet som tynnbrød eller pjalt, som deretter ble lufttørket. For å henge til tørk, ble det tredd tråd av hyssing gjennom brødene som oppheng.
I kontrast beskriver norske kokebøker fra første halvdel av 1900-tallet, som Signe Hagens "Landsens mat" og Henriette Schønberg Erkens "Stor kokebok", mer detaljerte metoder for tilberedning av blodbrød. Disse oppskriftene inkluderer steking i form og tørking i ovn, og brødet kunne brukes til pudding eller klubb.
- 1/1
Ann Kristin Solsten
For å gjenopplive denne tradisjonen, bestemte museets ansatte seg for å bake og smaksteste blodbrød. Vår sørsamiske rådgiver, Ann Kristin Solsten, gjenskapte blodbrød etter den samiske oppskriften, både i fersk og tørket form, samt en krydret variant. Blodbrødene ble servert med flesk og hvit saus som foreslått i oppskriften. Den krydrete varianten med timian, rosmarin og havsalt ble spesielt godt mottatt, og som fersk fant vi den også godt egnet som vanlig påleggsbrød!
Etter prøvesmakingen konkluderte vi med at blodmat ikke er så ille som det høres ut. Smaken av jern var forholdvis mild, og justeres bra med forskjellige tilføyinger av krydder og andre ingredienser. Det er dessuten næringsrikt og kan fortsatt ha en plass i moderne kosthold, spesielt med tanke på dagens tanker om beredskap, bærekraft og minskning av matsvinn.
- 1/1
Blodbrød med flesk og saus Fride Johnsen
Denne gjenoppdagelsen har gitt oss et interessant innblikk i gamle mattradisjoner. Hvorfor ikke prøve å lage ditt eget blodbrød eller andre varianter av blodmat? Med enkle ingredienser og litt tid kan du oppleve smaken av historie og bærekraft. Ta utfordringen, og del gjerne dine erfaringer med oss!
Oppskrifter kan dere finne blant bildealbumet øverst i artikkelen eller i lenkene under.
Skrevet av Fride Johnsen, konservator ved Rørosmuseet.