Hopp til hovedinnhold

Kampen mot barnearbeid – hva har det med oss å gjøre?

I forbindelse med utstillingen Gullets mørke side, der den Pulitzerprisvinnende amerikanske fotografen Larry C. Price har dokumentert barnearbeid i gruveindustrien i dag, inviterer vi til et aktuelt arrangement med fokus på barnearbeid før og nå.

  • Rørosmuseets arkiv

Foredrag ved Liv Tørres, direktør ved Nobels Fredssenter: 

Kampen mot barnearbeid - hva har det med oss å gjøre?

Rundt 168 millioner barn er i arbeid internasjonalt. Selv om antall barnearbeidere har gått ned de siste årene, er det fortsatt en lang vei igjen for å komme i mål. Hvorfor er dette så tungt? Og hva lærte vi om virkemidler her hjemme i Norge? 

Liv Tørres (f 1961) er forsker, politiker og humanitær leder. Siden januar 2016 har hun vært direktør ved Nobels Fredssenter i Oslo. Tidligere har hun vært generalsekretær i Norsk Folkehjelp, og arbeidet bla hos Fafo og Norges forskningsråd. Tørres vokste opp i Oslo, men har som voksen bodd mange år i Sør-Afrika. Hun har drevet utredning og forskning innen fagbevegelse, faglige rettigheter, arbeidsmarkeder, demokratisering og utviklingsspørsmål nasjonalt og internasjonalt. 

Innledning ved Ragnar Kokkvoll:

"Vaskarryss"- barnearbeid ved Røros Kobberverk. 

Ragnar Kokkvoll (f 1949) er kjent som lokalhistoriker. Han forteller om omfanget av barnearbeid i Norge rundt 1870, og om stridighetene rundt Fabrikktilsynsloven av 1892. Disse stridighetene førte bla til at det ble gjort visse unntak fra loven for Røros Kobberverk. Kokkvoll har også samlet fortellinger og utsagn fra gamle gruvearbeidere, som gir oss et innblikk i hvordan de opplevde livet som vaskarryss på godt og vondt.

Rørosmuseet Smelthytta, torsdag 18. august kl 19.00

Inngang kr 50,- 

Enkel servering

Besøk i utstillingen Gullets mørke side er inkludert i inngangsbilletten denne kvelden.  

Museum24:Portal - 2025.05.21
Grunnstilsett-versjon: 2