Om vandreutstillingen
Utstillingen ble i utgangspunktet laget som jubileumsutstilling i Kirkenes sentrum sommeren 2016. Da var det 150 år siden fotografen og aktivisten Ellisif Wessel ble født. Fotografiene etter Ellisif er en nasjonal skatt som formidler det flerkulturelle samfunnet i Norges nordøstligste hjørne. Varanger museum ønsker å tilby resten av landet å ta del i denne viktige historien med en vandreversjon. Utstillingen skal også turnere i grenseområdet, den har tidligere vært vist både i Murmansk og Nikel.
Ellisif Wessel
Ellisif Wessel (1866-1949) var overklassejenta fra Gausdal som gjorde seg bemerket i Norge gjennom sitt fotografiapparat, sin litterære penn og store engasjement for arbeiderklassen og svakerestilte. Hun bodde i Kirkenes nesten hele sitt voksne liv. På Grenselandmuseet i Kirkenes finnes det en stor fotosamling etter henne. Wesselsamlingen er et unikt dokumentasjonsmateriale fra overgangen til det 20. århundre i grenseområdet mellom Norge, Russland og Finland. Et tilbakeblikk på forholdene den gang vil bidra med et viktig perspektiv til dagens utvikling av Norges grenseforhold til Russland.
Fotosamlingen
Ellisif Wessels bilder finnes i flere museumssamlinger landet rundt; den største samlingen befinner seg ved Grenselandmuseet i Kirkenes. Fotografiene er en unik dokumentasjon av mennesker, folkegrupper, bygninger, natur og kulturlandskap i områdets multikulturelle samfunn fra 1890-1915. Wessels fotografier dokumenterte også overgangen fra et lokalsamfunn preget av tradisjonell selvberging til fremvekst av en industriby. Den kulturhistoriske verdien av samlingen er stor ettersom det finnes få billedsamlinger igjen i Finnmark etter systematisk bombing og nedbrenning av fylket under 2.verdenskrig.