Besøk utstillingen
Oppdag en glemt del av norsk folkekultur og la deg inspirere av det rike mangfoldet i norsk drakttradisjon.
📍 Sted: Rørosmuseet Smelthytta
📅 Dato: 8. mars - 6. april
- 1/1
Konehuer fra Indre Sogn. Fra utstillinga "Hovudplagg og hårmote i folkedrakt og bunadbruk". Helge Gudheim
Her kan du oppleve
- Over 70 autentiske hodeplagg fra ulike regioner i Norge
- Innsikt i historien bak hvert plagg
- Tradisjonelle broderiteknikker og håndverk
Opplev tradisjon og historie
Hodeplagg har vært en naturlig del av norsk klestradisjon i århundrer, men i dagens bunadbruk har de ofte blitt glemt. Nå ønsker Norsk Folkedraktforum (NFF) å rette søkelyset på denne viktige kulturarven gjennom en unik utstilling. Her får du oppleve mer enn 70 håndlagde hodeplagg, laget av medlemmer fra 22 regionale grupper. Utstillingen viser mangfoldet av tradisjonelle hodeplagg fra hele Norge, deres symbolikk og betydning i ulike livsfaser.
En glemt skatt i bunadstradisjonen
Hodeplagget var lenge en like naturlig del av antrekket som trøye og bukse. Det fortalte ikke bare om personens geografiske tilhørighet, men også om sivil status – var man ung eller gammel, gift eller ugift, i sorg eller feiring? Mange steder var hodeplagget det siste elementet som forsvant fra den tradisjonelle draktskikken, og enkelte plagg ble brukt sammen med moteklær lenge etter at resten av drakten gikk ut av bruk.
Norsk Folkedraktforum ønsker å bringe disse tradisjonene tilbake i aktiv bruk. Gjennom denne utstillingen vil vi inspirere bunadbrukere og vise hvordan rekonstruerte hodeplagg kan gjeninnføres på en autentisk og stilriktig måte.
En utstilling for alle
Målet med utstillingen er todelt: NFF ønsker både å inspirere bunadbrukere og produsenter til å ta i bruk hodeplagg igjen, og å vekke interesse hos et bredere publikum – spesielt barn og unge. Ved å vise hvordan hodeplagg har vært en naturlig del av norsk drakttradisjon, håper de å bidra til at de får en ny og viktig plass i dagens bunadbruk.
Velkommen til en spennende reise i norsk kulturhistorie – oppdag hodeplaggenes mangfold og betydning gjennom tidene!
Norsk Folkedraktforum – ivaretar kulturarven
Siden 1995 har Norsk Folkedraktforum arbeidet for å bevare og videreføre kunnskapen om norsk draktskikk. Organisasjonen samler bunadbrukere, håndverkere og fagfolk fra hele landet, og tilbyr seminarer, kurs og studieturer for å fremme tradisjonelt håndverk. De ønsker å spre kunnskap om både materielle og immaterielle aspekter ved folkedraktene og bunadene, og utstillingen er et ledd i dette arbeidet.