Hopp til hovedinnhold

Om omvisninger i Olavsgruva

Rørosmuseet inviterer til en times vandring gjennom bergverkshistorien. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva, 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse.

Geologi og sosiale forhold

Omvisningen starter oppe i museet der vi først ser på utstillingen "Gruvedrift i Circumferensen". Den gir et innblikk i Røros Kobberverks historie, driftsmåter gjennom tidene, administrasjon, samfunnsliv og sosiale forhold. Den andre utstillingen, "Geologien i rørostraktene", består av kart og eksempler på bergarter og malmer som var grunnlaget for gruvedrifta i området.

Gruvedrift i gammel og ny tid

På gruvevandringen kommer vi først til Nyberget gruve fra 1650. Her vises tydelige spor etter den gamle brytingsmåten, og stemningen blir gjenskapt med lyd- og lyseffekter. Så kommer vi over i Olavsgruva som ble drevet fra 1936 til 1972. Her kan en oppleve arbeidsplassen slik den var omkring 1970. Selv om det er stor forskjell i brytningsmåten i de to gruvene, finnes det også mange likhetspunkter. De to gruvene danner i dag ei sammenhengende gruve. Turen avsluttes i den store Bergmannshallen, som ofte blir brukt til konserter og andre kulturarrangementer.


Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1