Om omvisninger i Olavsgruva
Rørosmuseet inviterer til en times vandring gjennom bergverkshistorien. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva, 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse.
Geologi og sosiale forhold
Omvisningen starter oppe i museet der vi først ser på utstillingen "Gruvedrift i Circumferensen". Den gir et innblikk i Røros Kobberverks historie, driftsmåter gjennom tidene, administrasjon, samfunnsliv og sosiale forhold. Den andre utstillingen, "Geologien i rørostraktene", består av kart og eksempler på bergarter og malmer som var grunnlaget for gruvedrifta i området.
Gruvedrift i gammel og ny tid
På gruvevandringen kommer vi først til Nyberget gruve fra 1650. Her vises tydelige spor etter den gamle brytingsmåten, og stemningen blir gjenskapt med lyd- og lyseffekter. Så kommer vi over i Olavsgruva som ble drevet fra 1936 til 1972. Her kan en oppleve arbeidsplassen slik den var omkring 1970. Selv om det er stor forskjell i brytningsmåten i de to gruvene, finnes det også mange likhetspunkter. De to gruvene danner i dag ei sammenhengende gruve. Turen avsluttes i den store Bergmannshallen, som ofte blir brukt til konserter og andre kulturarrangementer.
Finn veien til Olavsgruva
Gruvveien 612, 7372 Glåmos
Omvisningstider Olavsgruva
I sommersesongen tilbyr vi flere omvisninger daglig i Olavsgruva, i vintersesong er det omvisning på torsdager og lørdager.
Kjekt å vite før du besøker Olavsgruva
Her finner du litt praktisk informasjon om Olavsgruva og våre omvisninger.
Også på Olavsgruva
Teater i Olavsgruva: I gruvgangens mørke -tusen alen under jorden
Hver dag i juli vises en enakters forestilling fra gruvearbeiderlivet i forbindelse med omvisninga i Olavsgruva kl 17.00.
Gruvedrift i Circumferensen
Utstillinga gir en kortfattet framstilling av hvordan gruvene ble drevet gjennom ulike perioder og bergmannens arbeidsforhold og levekår.
Geologien i rørostraktene
Storwartz
Storwartz-feltet var et av Røros Kobberverks viktigste gruveområder, og er nå en del av verdensarven.